четвртак, 13. децембар 2012.

7 – ММ и Кључне Речи Вашег Живота


Рачунар је име које је добио 80-тих година прошлог века, онда када се појавио. У почетку он је одиста био огромна рачунарска машина.  Први рачунари у Београду заузимали су по неколико повећих соба, обавезно у приземљу и са ојачаним подом јер је његова тежина то захтевала. Са убрзаним развојем његових могућности, смањивањем габарита и тежине, ушла је у употребу енглеска реч компјутер.
   
Развојем допунских програма и Интернета на који је прикључен он је постао много више - мултимедијални центар за личну или општу употребу. Данас он функционише и као телевизија и радио, дневна штампа, књига, каталог изложбе и сама изложба, комерцијални каталог, адресар, документарна база свих врста  текстова и података, фото-албум, репортажа и фото-звучна изложба, посредник у посети светским музејима, градовима и местима... Уз  то је и моћна писаћа машина, пошта, телефон, телефакс...
           
Ранији високи трошкови за већину наведених активности данас су, преко Велике Мреже, неупоредиво нижи, а Интернет је и бржи, синтетичнији, далеко већег просторног домета, практичнији и доступан већини. 

Које му име дати? Једино које му данас приличи је МУЛТИМЕДИЈ, што може и згодно да се скрати на ММ.

Интернет, мрежа којом ММ обухвата свет, поништио је даљину. Ајнштајнов простор-време се претворио у свепростор-свевреме Велике Мреже, са нагласком на СВЕ. А заметак овог данас непрегледног електронског складишта, у
културолошком смислу, су колажи Гијома Аполинера, слике кубиста Пабла Пикаса, Жоржа Брака, Хуана Гриса, Фернана Лежеа и интегралне слике Леонида Шејке.


Они су исту површину слике-колажа посматрали из више истовремених тачака, што данас, осим уметника, само ММ може и у њу су уплитали предмете и идеје, људе и пределе, новинске тривијалности и метафизичке атрибуте. 


Ставови неких теоретичара нових медија да «mash» почиње са Web-ом» и да «од њега све почиње» говоре пре свега о њима, ту се полуобавештеност смењује са жељом да све почне са њима, али се, ето, испречио тај Интернет...


На Интеренту је «90% ђубрета», примедба је коју ћете повремено чути. Јесте, можда баш 90%. Погледајте киоске са штампом. Уђите у локалну књижару, ако је преживела у вашем месту. Колико је у њима «ђубрета»? Исто толико, или мало мање, или више. Али кад одлазите са киоска или из књижаре, не односите «ђубре» него оно што сте одабрали. На Великој Мрежи све је ствар вашег избора – понуда је огромна и свеобухватна, а оно што изаберете да посетите, прегледате или да у томе учествујете – то вас боље представља него фотка и подаци у личној карти или на вашем цењеном профилу. 

Та огромност и свеобухватност Велике Мреже избацила је из употребе синтетичке покушаје типологије уметности и света. Карактеристичне појаве и догађаји, ситуације и типови, са којима су често манипулисале све идеологије, замењене су квантитативним мерилима. Колико фотки, речи, редова, страна? 
Пропустите ваш текст кроз ММ програм који разврстава појмове, предмете и глаголе и добићете најчешће употребљене речи. Кључне речи текста. Напишите вашу кратку аутобиографију, не CV, већ вашег комплетог личног, емотивног, породичног, друштвеног и пословног живота и учините то исто – ако смете.
  Изненадиће вас резултат, а то што добијете, то су Кључне Речи Вашег Живота. 


0 Коментари:

Постави коментар

Пријавите се на Објављивање коментара [Atom]

<< Почетна